Προσωπική φροντίδα μετά τον τοκετό

Προσωπική φροντίδα μετά τον τοκετό – τι χρειαζεται να γνωρίζει κάθε νέα μητέρα

Το να φέρνεις ένα μωρό στον κόσμο είναι απίστευτο, αλλά ας μην το ωραιοποιούμε—η ανάρρωση μετά τον τοκετό είναι δύσκολη δουλειά. Το σώμα σας μόλις κατάφερε ένα θαυματουργό κατόρθωμα και τώρα χρειάζεται λίγη TLC (τρυφερή και γεμάτη αγάπη φροντίδα). Δείτε πώς να διαχειριστείτε αυτή τη μοναδική περίοδο με λίγη υπομονή, μερικές πρακτικές συμβουλές και ίσως ένα ή δύο χαμόγελα στην πορεία.

Τι να περιμένετε όταν αναρρώνετε από τον τοκετό

Μετά τον τοκετό, το σώμα σας μπορεί να έχει την αίσθηση σαν να έτρεξε έναν μαραθώνιο. Ο πόνος, το πρήξιμο και η αιμορραγία μετά τον τοκετό (γνωστή και ως «λοχεία») είναι συνηθισμένα καθώς το σώμα σας απαλλάσσεται από τα υπολείμματα αίματος και ιστού.

Αν είχατε φυσιολογικό τοκετό, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε ράμματα στην ευαίσθητη περιοχή ή ευαισθησία στο περίνεο. Και ας μην ξεχνάμε τους εκπληκτικούς καλεσμένους – τις αιμορροΐδες και το εξασθενημένο πυελικό έδαφος, που μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Είναι όλα μέρος του ταξιδιού της ανάρρωσης και, ενώ δεν είναι glamorous, είναι απολύτως φυσιολογικό.

Και φυσικά, όλες αυτές οι ορμονικές αλλαγές και η στέρηση ύπνου (ποιος ήξερε ότι θα μπορούσες να λειτουργήσεις με 20λεπτους υπνάκους;) μπορούν πραγματικά να σε μπερδέψουν.

Η περίοδος μετά τον τοκετό διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες, αλλά ο καθένας αναρρώνει με τον δικό του ρυθμό. Με τη σωστή φροντίδα και ξεκούραση, θα τα καταφέρετε.

Αντίγραφο του CAN1205_Bambo Nature_Mom Range_Blog Post_Postpartum Recovery

Συμβουλές για την ανάρρωση μετά τον τοκετό: Φροντίστε τον εαυτό σας

Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να μην φαίνεται σαν προτεραιότητα όταν έχετε ένα νεογέννητο να φροντίσετε και χρειάζεται να κοιμάστε 2 ώρες και να πίνετε κρύο καφέ, αλλά πιστέψτε μας, είναι απαραίτητη. Ας εξερευνήσουμε με τα βασικά της προσωπικής φροντίδας μετά τον τοκετό και πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας σε αυτή την ξεχωριστή περίοδο.

1. Περινεϊκή φροντίδα: Πώς να καταπραΰνετε και να καθαρίζετε απαλά

Δροσερές κομπρέσες ή παγοκύστες: Μειώστε το πρήξιμο και το επώδυνο μούδιασμα εφαρμόζοντας μια παγοκύστη τυλιγμένη σε ένα μαλακό πανί. Περιορίστε τη χρήση σε 10-20 λεπτά κάθε λίγες ώρες.

Μπουκάλι πλύσης ευαίσθητης περιοχής: Ξεχάστε το χαρτί υγείας. Γνωρίστε το νέο σας κολλητό: το μπουκάλι πλύσεων για την ευαίσθητη περιοχή. Μετά ή κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην τουαλέτα, χρησιμοποιήστε το μπουκαλάκι για να ψεκάζετε ζεστό (όχι καυτό!) νερό από μπροστά προς τα πίσω για να καθαρίσετε και να καταπραΰνετε την ευαίσθητη περιοχή σας.

Sitz bath (εδρόλουτρο): Αν έχετε μπανιέρα, το να κάνετε στον εαυτό σας ένα καθιστικό λουτρό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφίσετε το πρήξιμο και τις αιμορροΐδες και να καθαρίσετε απαλά την ευαίσθητη περιοχή σας (Είναι σχεδόν σαν ένα μίνι σπα για τα ερεθισμένα σημεία σας). Βεβαιωθείτε ότι η μπανιέρα είναι εντελώς καθαρή και γεμίστε την με αρκετό ζεστό νερό για να καλύψει τις ευαίσθητες περιοχές σας (περίπου 10 εκ.) για να καταπραΰνει και να βοηθήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Καθίστε στην μπανιέρα για περίπου 10 λεπτά, επαναλάβετέ το μερικές φορές την ημέρα και αφήστε την περιοχή να στεγνώσει στον αέρα ή χρησιμοποιήστε πιστολάκι μαλλιών σε χαμηλή θερμοκρασία – πιστέψτε μας, οι πετσέτες και τα ράμματα μαζί είναι κάτι που 10 στους 10 που δεν θα το συνιστούσαν.

Πλύσιμο ευαίσθητης περιοχής: Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ανάρρωσης, δεν συνιστάται να ξεπλένετε την ευαίσθητη περιοχή σας με οτιδήποτε άλλο εκτός από ζεστό νερό. Ωστόσο, μόλις επουλωθεί λίγο περισσότερο, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε σαπούνι ή απαλά υγρά μαντηλάκια χωρίς άρωμα ή ερεθιστικά, ειδικά σχεδιασμένα για την ευαίσθητη ευαίσθητη περιοχή σας.

2. Σερβιέτες και εσώρουχα λοχείας: Οι νέοι σας σωτήρες

Μαλακές, απορροφητικές σερβιέτες λοχείας: Η αιμορραγία μετά τον τοκετό μπορεί να σας σοκάρει και δεν μοιάζει καθόλου με μια φυσιολογική περίοδο – φροντίστε να επιλέξετε σερβιέτες ειδικά σχεδιασμένες για αιμορραγία μετά τον τοκετό, όπως οι σερβιέτες λοχείας της ABENA . Τα ταμπόν είναι απαγορευτικά προς το παρόν.

Εσώρουχα στερέωσης: Τα εσώρουχα στερέωσης είναι ο MVP της μόδας μετά τον τοκετό – Αν και σίγουρα δεν είναι έτοιμα για πασαρέλα, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις σερβιέτες σας άνετες και με ασφάλεια στη θέση τους. Πολλά νοσοκομεία παρέχουν εσώρουχα από διχτυ ή βαμβάκι στις νέες μαμάδες, αλλά μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε τα εσώρουχα στερέωσης ABENA Fix.

3. Ξεκούραση και ανάρρωση: Πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις

Χαλαρώστε: Μην σηκώνετε τίποτα βαρύτερο από το μωρό σας (και ίσως μια σοκολάτα…;). Καθίστε ή κατά προτίμηση ξαπλώστε όποτε είναι δυνατόν—γιατί, ας το παραδεχτούμε, σε αυτό το στάδιο ακόμη και αυτό είναι μια άσκηση.

Κάντε σύντομες βόλτες: Η απαλή κίνηση, όπως μια σύντομη βόλτα, μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και να σας αποτρέψει από το να νιώσετε cabin fever (σύνδρομο εγκλεισμού). Απλώς μην το παρακάνετε – αν το σώμα σας πει όχι, θυμηθείτε να το ακούσετε.

4.Υγεία του πυελικού εδάφους: Ας μιλήσουμε για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης

Ασκήσεις Kegel: Σφίξτε την ουροδόχο κύστη σας σαν να εξαρτάται η ζωή σας (ή η κύστη σας) από αυτό! Πέρα από τα αστεία, οι ασκήσεις Kegel είναι το πιο σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση του πυελικού σας εδάφους, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει τον έλεγχο της κύστης, βοηθά στην επούλωση και προετοιμάζει για τη μελλοντική σωματική δραστηριότητα. Αλλά ξεκινήστε μόνο αφού ο γιατρός σας σας δώσει το πράσινο φως.

Φυσικοθεραπεία: Εάν έχετε βιώσει σημαντικό πυελικό πόνο ή αδυναμία, ένας φυσιοθεραπευτής του πυελικού εδάφους μπορεί να είναι πραγματικός θαυματουργός με στοχευμένες ασκήσεις. Αλλά και πάλι, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε.

5. Διατροφή και ενυδάτωση: Το καύσιμο για τον πολεμιστή μετά τον τοκετό

Φυτικές ίνες, baby!: Μετά τον τοκετό, οι φυτικές ίνες είναι ο καλύτερός σας φίλος για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας (οι αιμορροΐδες είναι ήδη αρκετά επώδυνες). Το πεπτικό σας σύστημα θα σας ευγνωμονεί με μερικά φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μείνετε ενυδατωμένη: Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάρρωση κατά την περίοδο μετά τον τοκετό (ψστ… αυτό βοηθάει επίσης στη δυσκοιλιότητα). Εάν θηλάζετε, θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 2,5-3 λίτρα κάθε μέρα – ακούγεται πολύ, αλλά αν το καλοσκεφτείτε, πραγματικά ενυδατώνεστε για δύο!

6. Υποστήριξη ψυχικής υγείας: Το συναισθηματικό rollercoaster είναι πραγματικό

Ελέγξτε τον εαυτό σας: Κλαίτε επειδή το μωρό φτερνίστηκε; Είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι ορμόνες, η στέρηση ύπνου και η νεοαποκτηθείσα γονεϊκότητα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε όλα αυτά τα συναισθήματα. Προσπαθήστε να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να παίρνετε μερικές βαθιές ανάσες και να ηρεμείτε.

Επικοινωνήσετε αν χρειαστεί: Αν η θλίψη ή το άγχος σας κατακλύζουν, μιλήστε με κάποιον—σύντροφο, φίλο, γονέα ή επαγγελματία. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ντροπή να ζητήσετε υποστήριξη.

You’ve got this, Mama

Η ανάρρωση μετά τον τοκετό μπορεί να μην είναι λαμπερή (σίγουρα δεν είναι για το Instagram), αλλά κάνεις κάτι καταπληκτικό – θεραπεύεσαι ενώ παράλληλα κρατάς ζωντανό ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι. Είναι ακατάστατο, εξαντλητικό και μερικές φορές εντελώς παράλογο, αλλά θα τα καταφέρεις.