5 Νόστιμες συνταγές για γλυκές γιορτές

Όταν πλησιάζουν οι γιορτές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να χαλαρώνεις στην κουζίνα και να φτιάχνεις κάτι νόστιμο. Εδώ, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε μερικές διασκεδαστικές και λαχταριστές συνταγές για όλη την οικογένεια.

5 Νόστιμες συνταγές για γλυκές γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή αγάπης, συντροφικότητας και, ας είμαστε ειλικρινείς, καλού φαγητού. Ένα από τα highlights της εορταστικής περιόδου είναι τα πολλά, πολλά, νόστιμα γλυκά, μπισκότα και κέικ που συνδέονται με αυτή την εποχή του χρόνου. Γι’ αυτό το blogpost, επιλέξαμε μερικές εύκολες και διασκεδαστικές συνταγές που μπορεί να φτιάξει (και να απολαύσει!) όλη η οικογένεια.

Φορέστε λοιπόν τις ποδιές σας και πάμε να τρελαθούμε στην κουζίνα:

2 Δεκεμβρίου: 

Φλοιός σοκολάτας

Ο φλοιός σοκολάτας είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά που θα μπορούσατε να φτιάξετε και οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λιώσει σωστά η σοκολάτα. Για να φτιάξετε φλοιό σοκολάτας, θα χρειαστείτε:

  • Μαύρη, γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, ολόκληρες μπάρες ή σταγόνες
  • Ό,τι επικαλύψεις θα θέλατε. Σκεφτείτε ξηρούς καρπούς, κομμάτια καραμέλας, θρυμματισμένα ζαχαρωτά, αλατισμένα κράκερ, μίνι marshmallows, sprinkles κ.λπ.
Bambo-Nature-Happy-Holidays-recipes-chocolate-bark

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο φλοιός σοκολάτας είναι εξαιρετικά εύκολος στην παρασκευή του και ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν. Δείτε πώς να το κάνετε:

  • Ετοιμάστε την επικάλυψη της επιλογής σας. Θρυμματίστε τα ζαχαρωτά σας και βάλτε τα M&M, τους ξηρούς καρπούς, τα sprinkles κ.λπ. σε ένα μπολ.
  • Λιώστε τη σοκολάτα της επιλογής σας. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλετε τη σοκολάτα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και να τη ζεστάνετε σε διαστήματα 20-30 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Δύο ή τρεις γύροι πρέπει να είναι αρκετοί.
  • Απλώστε τη σοκολάτα σε ένα κομμάτι λαδόκολλας με μια σπάτουλα σε μια ωραία ομοιόμορφη στρώση.
  • Ξετρελαθείτε με τα toppings σας! Ανακατέψτε και ταιριάξτε τα όπως επιθυμείτε.

Το καλύτερο σχετικά  με τον φλοιό σοκολάτας είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε πολλή ποσότητα σε πολύ λίγο χρόνο!

7 Δεκεμβρίου: 

Pebernødder 

Το Pebernødder ή «παξιμαδάκια πιπεριάς» είναι ένα παραδοσιακό δανέζικο χριστουγεννιάτικο μπισκότο. Αυτές οι λιχουδιές σε μέγεθος μπουκιάς αποτελούν ουσιαστικό μέρος των Χριστουγέννων στη Δανία και πωλούνται κατά κόρον σε σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα. Μπορείτε επίσης να βρείτε παραλλαγές της συνταγής σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Το Pebernødder φτιάχνεται εύκολα με όλη την οικογένεια και ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να βοηθήσουν να φτιάξετε τις μικρές στρογγυλές μπάλες ζύμης.

Bambo-Nature-Happy-Holidays-recipes-peberndder-pepper-nuts

Θα χρειαστείτε:

  • 175 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (περίπου 38% λιπαρά)
  • 250 γραμμάρια αλεύρι σίτου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο λευκό πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 100 γραμμάρια βούτυρο 

Σηκώστε τα μανίκια και πάμε να ψήσουμε:

Χτυπάμε το αυγό και τη ζάχαρη σε μια αφράτη μάζα και ανακατεύουμε με την κρέμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και θρυμματίζουμε το βούτυρο στο μείγμα. Ανακατεύουμε τα υγρά και τα στερεά υλικά μαζί και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Απλώνουμε μια λεπτή στρώση αλεύρι και τυλίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 2 εκατοστών. Κόβουμε τα ξυλάκια σε μικρά κομμάτια (μέγεθος ξηρών καρπών) και τα τυλίγουμε σε μικρά μπαλάκια. Με ένα μικρό πλαστικό μαχαίρι ή ξύστρα ζύμης, τα παιδιά μπορούν εύκολα να βοηθήσουν με αυτό το μέρος και θα τους αρέσει να τυλίγουν όλα τα μπισκότα. 

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο πάνω μέρος του φούρνου για περίπου 10 λεπτά στους 200° μέχρι να ροδίσουν και να είναι νόστιμα. 

Απολαύστε!

14 Δεκεμβρίου: 

Sugar cookies

Τα μπισκότα ζάχαρης είναι αρκετά απλά στην παρασκευή τους και συνήθως έχουν μια απαλή γεύση βανίλιας, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Το διασκεδαστικό μέρος για τα μπισκότα ζάχαρης δεν είναι στην πραγματικότητα η γεύση – είναι το κόψιμο και η διακόσμηση!

Θα χρειαστείτε: 

  • 280 γραμμάρια αλεύρι σίτου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 170 γραμμάρια μαλακό (όχι λιωμένο!), ανάλατο βούτυρο
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Bambo-Nature-Happy-Holidays-recipes-sugar-cookies

Ετοιμασία:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε υψηλή ταχύτητα χρησιμοποιώντας ένα μίξερ ή μίξερ χειρός μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Προσθέστε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το ανακάτεμα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε τα στερεά υλικά στο υγρό και ανακατέψτε σε χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη θα είναι σχετικά απαλή, αλλά αν σας φαίνεται πολύ κολλώδης, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι. 

Αλευρώνουμε ελαφρά δύο κομμάτια λαδόκολλας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τοποθετούμε κάθε μέρος σε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τυλίξτε τη ζύμη ομοιόμορφα (πασπαλίστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται) μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό πάχος. Όσο πιο λεπτά είναι τα μπισκότα, τόσο πιο τραγανά. Πασπαλίστε ελαφρά τη ζύμη με αλεύρι και βάλτε από πάνω άλλη μια λαδόκολλα. Στοιβάζετε τα δύο κομμάτια ζύμης το ένα πάνω στο άλλο με την λαδόκολλα ενδιάμεσα, σκεπάζετε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Η ζύμη μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ημέρες στο ψυγείο, οπότε αν έχετε επισκέψεις, μπορείτε εύκολα να την ετοιμάσετε εκ των προτέρων. 

Όταν είστε έτοιμοι να ψήσετε τα μπισκότα, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175° και ετοιμάστε τα ταψιά σας με λαδόκολλα ή πατάκια ψησίματος. Επειδή έχετε κάνει ήδη τη ζύμη σε ρολό από πριν, εσείς και τα παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας τα κουπάτ μπισκότων. Φροντίστε να τυλίγετε και να κόβετε ξανά τη ζύμη που έχει απομείνει ώστε να την χρησιμοποιήσετε όλη. Ψήστε τα μπισκότα ομοιόμορφα για 11-12 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα διακοσμήσετε. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο γλάσο ή να φτιάξετε το δικό σας με δύο υλικά: 

  • 1 παστεριωμένο ασπράδι αυγού
  • Περίπου 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη 

Χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε την επιθυμητή συνοχή. Πανεύκολο! 

Αν θέλετε διαφορετικά χρώματα, απλά χωρίστε το γλάσο σε μικρότερα μπολ και χρησιμοποιήστε χρωματισμό φρούτων για να βάψετε το γλάσο. Τώρα, αφήστε τα παιδιά να επικαλύψουν με γλάσο και spinkles!

16 Δεκεμβρίου: 

Æbleskiver 

Ααχ, æbleskiver… Άλλο ένα αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων στη Δανία. Το Æbleskiver (ή «φέτες μήλου») σίγουρα ΔΕΝ είναι τόσο υγιεινό όσο ακούγεται. Αυτές οι νόστιμες μικρές λιχουδιές πήραν το –πολύ παραπλανητικό– όνομά τους πριν από πολλά χρόνια, καθώς οι άνθρωποι παραδοσιακά έβαζαν μικρές φέτες μήλου ή μερικές φορές δαμάσκηνα στη μέση της ζύμης. Σήμερα αυτό είναι σπάνιο, αλλά ορισμένες οικογένειες εξακολουθούν να ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές τους. Το Æbleskiver είναι αναπόσπαστο μέρος των Χριστουγέννων στη Δανία και συνήθως τα απολαμβάνουν με μαρμελάδα, ζάχαρη και ζάχαρη άχνη, αλλά θα μπορούσατε να τα φάτε και με σιρόπι ή λιωμένη σοκολάτα.

Για να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο æbleskiver θα χρειαστείτε: 

  • 250 γραμμάρια αλεύρι σίτου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη βανίλια
  • 400ml γάλα
  • 100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο (+ περισσότερο για να ψηθεί)
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Μερικοί άνθρωποι θέλουν επίσης να προσθέτουν μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή ξύσμα λεμονιού. 

Τώρα, ένα έντονο μάτι μπορεί να έχει εντοπίσει ότι αυτή η συνταγή μοιάζει αρκετά με συνταγές για βάφλες ή τηγανίτες. Και ναι, η ίδια η ζύμη είναι παρόμοια με άλλα είδη τηγανητών/ψημένων λιχουδιών. Αυτό που ξεχωρίζει τα æbleskiver είναι το ειδικό τηγάνι που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Ένα τηγάνι για το æbleskiver έχει συνήθως 5 ή 9 τρύπες σε σχήμα μισού θόλου, κάτι που τους δίνει το ιδιαίτερο, στρογγυλό σχήμα τους! Εάν δεν έχετε ένα τέτοιο τηγάνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τηγάνι για μπλίνι ή ποφερτζέ (και τα δύο μικρά κεράσματα σαν τηγανίτες) ή ίσως ένα σίδερο για βάφλες. Απλά προσέξτε ότι η ζύμη είναι αρκετά λεπτή. 

Η ζύμη γίνεται πολύ εύκολα: 

Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σύρμα για να προσθέσετε σιγά σιγά το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπήστε το καλά για να αποφύγετε τους σβόλους και προσθέστε τα αυγά ως τελικό συστατικό ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Εκεί, όλα έγιναν! 

Τώρα, για το μαγείρεμα. Εάν έχετε ένα ταψί æbleskive (ή ένα μπλίνι ή ένα ταψί poffertjes) ξεκινήστε λαδώνοντας κάθε τρύπα λιώνοντας λίγο βούτυρο μέσα σε αυτά (θα πρέπει να λαδώσετε ξανά ανάμεσα σε κάθε γύρο). Ρίξτε τώρα τη ζύμη. Η ζύμη θα φουσκώσει, οπότε αφήστε 0,5-1 εκατοστό χώρο μέχρι την άκρη. Καθώς η ζύμη ψήνεται, οι άκρες θα σκληραίνουν. Όταν ο πάτος δεν κολλάει πλέον στο τηγάνι, αλλά το κέντρο είναι ακόμα υγρό (ελέγξτε τα κουνώντας τα απαλά για να δείτε αν περιστρέφονται εύκολα, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι ή μια καρφίτσα πλεξίματος αλουμινίου), γυρίστε το æbleskive ανάποδα. Η υγρή ζύμη στη μέση θα τρέξει στην τρύπα από κάτω και θα ψηθεί όπως το πάνω μισό. Με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να καταλήξετε με ένα ωραίο, στρογγυλό æbleskiver, τραγανό εξωτερικά και απαλό εσωτερικά. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να γίνουν τέλεια, αλλά ο μάγειρας μπορεί να φάει όλες τις (νόστιμες) αποτυχίες, σωστά;

22 Δεκεμβρίου: 

Σπιτικά Marshmallows 

Τα σπιτικά marshmallows είναι μια διασκεδαστική και νόστιμη απόλαυση και είναι πολύ πιο εύκολο να τα φτιάξετε από ό,τι φαντάζεστε! 

Θα χρειαστείτε: 

  • 12 φύλλα ζελατίνης
  • Οι κόκκοι από 1 λοβό βανίλιας
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200ml νερό
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 
  • Κατά προτίμηση θερμόμετρο ζάχαρης, εναλλακτικά θερμόμετρο μαγειρέματος

Αν θέλετε να δοκιμάσετε marshmallows με γεύση μέντας, προσθέστε 4 σταγόνες άρωμα μέντας.

5 Νόστιμες συνταγές για γλυκές γιορτές

How to: 

Αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν σε ένα μπολ με κρύο νερό. Ανακατεύουμε τους κόκκους της βανίλιας με τη ζάχαρη, και αφήνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια να βράσουν σε μια κατσαρόλα μέχρι να φτάσει στους 118 βαθμούς. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στύβουμε την περιττή υγρασία από τα φύλλα ζελατίνης και τα βάζουμε στη ζεστή ζαχαρόμαζα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. 

Ρίχνουμε τη μάζα ζάχαρης σε ένα μπολ και την χτυπάμε με μίξερ, είτε με μίξερ χειρός. Χτυπήστε τη μάζα μέχρι να γίνει πηχτή και σφιχτή. Θα διαρκέσει περίπου 10-15 λεπτά. Αν θέλετε επιπλέον χρώμα ή γεύση, εκτός από βανίλια, προσθέστε το λίγα λεπτά πριν ολοκληρώσετε το χτύπημα.

Απλώστε μια καλή στρώση ζάχαρη άχνη σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και απλώστε τη μάζα marshmallow στην λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε ξανά άχνη ζάχαρη και λειαίνουμε την επιφάνεια των marshmallows για να γίνουν ωραία και ομοιόμορφα, χωρίς να τα πιέσουμε προς τα κάτω. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγες ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια με ένα ψαλίδι και να τα κυλήσετε όλα σε ζάχαρη άχνη για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Απολαύστε τα όπως είναι ή βάλτε τα σε ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.

 Δεν χορταίνετε το πνεύμα των γιορτών; Επισκεφτείτε τα άλλα χριστουγεννιάτικα blogposts μας και δείτε τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα Χριστούγεννα, καθώς και διασκεδαστικά χριστουγεννιάτικα DIY για εσάς και τα παιδιά σας.