Ώρα για διακοπές; Tips για το πρώτο ταξίδι μαζί με το μωρό σας

Ο διάσημος Δανός συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είπε περίφημα «Το να ταξιδεύεις είναι να ζεις».

Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, μπορείτε να πάτε σχεδόν παντού με το μωρό σας. Εξάλλου, οι άνθρωποι φαίνεται να τα έχουν παντού σε όλο τον κόσμο, έτσι κι αλλιώς, οπότε πιθανότατα θα υπάρχει χώρος και για το δικό σας! Εάν η ταξιδιωτική σας επιθυμία φουντώνει, γιατί να μην ξεκινήσετε από τώρα την καριέρα του ταξιδευτή στο μωρό σας; Εδώ θα βρείτε μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε, να ελέγξετε, να προετοιμάσετε και να ετοιμάσετε για το πρώτο σας ταξίδι με το μωρό.

Ώρα για διακοπές; Tips για το πρώτο ταξίδι μαζί με το μωρό σας

Χαλαρώστε…

Χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τις καθημερινές σας ρουτίνες, το πλύσιμο ρούχων, τον προγραμματισμό γευμάτων, τις αγορές τροφίμων και την ακριβή διαχείριση χρόνου; Οι all-inclusive προορισμοί διακοπών είναι δημοφιλείς σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα γεύματά σας σερβίρονται, ορισμένα μέρη προσφέρουν μερικές ώρες ημερήσιας φροντίδας ή δραστηριότητες για παιδιά, το κρεβάτι σας φτιάχνεται για εσάς κάθε πρωί και, αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μια ξενάγηση στα τοπικά αξιοθέατα.

Ακόμα κι αν οι ταξιδιωτικές σας προτιμήσεις πριν το μωρό ήταν προορισμοί πόλης ή δραστήριες διακοπές, αυτή η επιλογή μπορεί να είναι χαλαρωτική για όλη την οικογένεια όσο το μωρό σας είναι μικρό (και σας λείπει ύπνος). Το μωρό σας δεν θα θυμάται τίποτα, γι’ αυτό μην ανησυχείτε μήπως χάσετε επικά ηλιοβασιλέματα, μουσεία ή προορισμούς με άγρια ζώα – θα έχετε πολύ χρόνο για να του δείξετε αυτά τα πράγματα όταν το παιδί σας μεγαλώσει λίγο. Πάρτε μαζί σας την αγαπημένη του μουσική, παιχνίδια και βιβλία με παραμύθια και θα είναι χαρούμενο που απλώς να είναι μαζί σας.

Κάντε πεζοπορία

Εάν έχετε τη δύναμη και την ενέργεια για αυτό, οι δραστήριες διακοπές μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικές με το μωρό σας. Και θα πάρετε όλοι πολύ καθαρό αέρα! Έτσι, αν ανυπομονείτε να ξεκινήσετε ξανά τις καταδύσεις, την πεζοπορία, την ορειβασία ή την ποδηλασία μετά τον τοκετό, χρειάζεται απλώς λίγο περισσότερο προγραμματισμό, εξοπλισμό και, πιθανώς ένα άτομο για να προσέχει το μωρό, ώστε να πάρετε το μωρό σας στις διακοπές.

  • Εάν το μωρό σας έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο νερό, θα λατρέψει να πλατσουρίσει στο νερό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε βρεφικό σωσίβιο και κοινή λογική, όποτε βρίσκεστε στο νερό. Και ετοιμάστε πάνες κολύμβησης εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την πισίνα!
  • Εάν κάνετε κατάδυση, βεβαιωθείτε ότι κάποιος άλλος μπορεί να φροντίσει το μωρό σας στη στεριά/στο σκάφος, είτε πρόκειται για σύντροφο, είτε για παππού και γιαγιά που ταξιδεύει μαζί σας, είτε ένα άτομο για ημερήσια φροντίδα.
  • Η πεζοπορία και η ποδηλασία με μωρά μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστική. Θα απολαύσουν το να είναι κοντά σας σε ένα καρότσι στην κοιλιά ή στην πλάτη σας ενώ βολτάρετε στα μονοπάτια, τους λόφους ή τα βουνά.
  • Για τις διακοπές σας με ποδήλατο, μπορείτε να φέρετε ένα τρέιλερ ποδηλάτου όπου το μωρό σας μπορεί να ξαπλώσει (ή να καθίσει, αν είναι λίγο μεγαλύτερο) άνετα. Η κίνηση και ο καθαρός αέρας θα το ηρεμήσει, οπότε μην εκπλαγείτε αν κοιμούνται όλη την ώρα!
  • Προγραμματίστε τα διαλείμματα ταΐσματος ή αλλαγής πάνας.
  • Ντύστε το μωρό με ρούχα κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες, πάρτε μαζί σας αντηλιακό ή εξοπλισμό βροχής, είδη πρώτης ανάγκης για το τάισμα και ένα travel kit με πάνες και είδη περιποίησης σε ένα μικρό σακίδιο. Θυμηθείτε τις σακούλες σκουπιδιών για να μην αφήνετε τα απορρίμματά σας στη φύση. (Και πείτε στο παιδί σας όταν μεγαλώσει ότι κάποτε του αλλάξατε την λερωμένη του πάνα σε μια κορυφή βουνού.)

Driving Miss Baby

Εάν σχεδιάζετε ένα οδικό ταξίδι, σκεφτείτε πρώτα πώς αντιδρά το μωρό σας όταν είναι στο αυτοκίνητο για μεγαλύτερες περιόδους κάθε φορά.

  • Μερικά μωρά κοιμούνται με το που γυρίζετε το κλειδί του αυτοκινήτου  – κανένα πρόβλημα. Αλλά αν το μωρό σας έχει ναυτία στο αυτοκίνητο, προγραμματίστε συχνές στάσεις και καθαρό αέρα. Αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να φτάσετε στον προορισμό σας, ποιος νοιάζεται; Είστε σε διακοπές, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε!
  • Μπορείτε να επενδύσετε το κάθισμα αυτοκινήτου με ένα υπόστρωμα αλλαγής πάνας και να πακετάρετε μωρομάντηλα και επιπλέον σετ βρεφικών ρούχων στο επάνω μέρος της τσάντας σας για εύκολη πρόσβαση, σε περίπτωση που χυθεί το πρωινό του.
  • Κάντε κράτηση για μια διανυκτέρευση κάπου στη διαδρομή αν χρειαστεί.
  • Φέρτε βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε στο μωρό σας – αν είναι κάτω του ενός έτους, δεν θα το νοιάζει τι θα διαβάσετε, απλώς και μόνο η φωνή σας θα το ηρεμεί, ώστε να μπορέσετε να διαβάσετε το νέο σας αστυνομικό μυθιστόρημα – win- win!
  • Ελέγξτε στον προορισμό σας εάν έχουν βρεφικά κρεβάτια ή κρεβατάκια ταξιδιού – και αν χρειάζεται πάρτε μαζί τα τα δικά σας.

Fly, baby, fly

Εάν πετάτε με το μωρό σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πρώτα με την αεροπορική σας εταιρεία:

  • Μπορείτε να κάνετε κράτηση καθορισμένων θέσεων με φορητές εγκαταστάσεις κούνιας για οικογένειες που ταξιδεύουν με μωρά;
  • Ποιοι είναι οι κανόνες για να φέρετε φόρμουλα και μπουκάλια στο αεροπλάνο;
  • Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούν για να φέρουν καρότσια, καθίσματα αυτοκινήτου ή άλλο βρεφικό εξοπλισμό: Πρέπει να το παραλάβετε με τις αποσκευές σας, να το φέρετε στην πύλη ή να το φέρετε ως χειραποσκευή;
  • Ακριβώς όπως μπορεί να αισθανθείτε σκάσιμο αυτιού όταν αλλάζει η πίεση στην καμπίνα κατά την απογείωση και την προσγείωση, το ίδιο θα συμβεί και στο μωρό σας. Δεν μπορείτε να του πείτε να χασμουρηθεί, να καταπιεί ή να κρατήσει τη μύτη του για να εξισορροπήσει την πίεση. Μια απλή λύση είναι να το ταΐζετε κατά την απογείωση και την προσγείωση. Είτε νιώσετε άνετα να θηλάσετε, είτε τους δώσετε ένα μπιμπερό, ο μηχανισμός κατάποσης θα ανακουφίσει κάθε ενόχληση.
  • Ένας βρεφικός μάρσιππος είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο και αν το μωρό σας είναι ανήσυχο ενώ είστε στον αέρα, μπορείτε να περπατήσετε πάνω-κάτω στο διάδρομο για να το παρηγορήσετε.
  • Τα υποστρώματα αλλαγής πάνας μιας χρήσης είναι εύχρηστα παντού – στο κάθισμα του αεροπλάνου, την αλλαξιέρα τουαλέτας αεροπλάνου, στην κούνια ταξιδιού στο αεροπλάνο, αν το μωρό χρειάζεται να κοιμηθεί στην αγκαλιά σας – απλά πάρτε μαζί σας μερικά!
Bambo-Nature-Skin-Friendly-Tips-for-travelling-with-a-baby-2-1200x630px_1024x1024

Tips για οποιεσδήποτε διακοπές με το μωρό

  • Ταξιδεύετε σε διεθνή προορισμό; Ελέγξτε πολύ νωρίτερα εάν το μωρό σας χρειάζεται το δικό του διαβατήριο ή/και βίζα και ξεκινήστε τη διαδικασία.
  • Έχει το παιδί σας όλους τους απαιτούμενους εμβολιασμούς; Ελέγξτε με το γιατρό σας.
  • Ελέγξτε με τις αεροπορικές εταιρείες πώς μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας.
  • Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες θα σας επιτρέψουν να μεταφέρετε κλειστές σακούλες με καραμέλες ή σνακ – φέρτε τα αγαπημένα σας για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σταθερό.
  • Ελέγξτε με τον προορισμό σας:
    • Έχουν βρεφικό κρεβάτι ή κούνια ταξιδιού;
    • Έχουν ένα καρότσι που μπορείτε να δανειστείτε ή να νοικιάσετε;
    • Έχουν φούρνο μικροκυμάτων ή άλλες εγκαταστάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποστειρώσετε τα μπουκάλια;
    • Έχουν επιλογή sitter/ημερήσιας φροντίδας αν θέλετε να βγείτε έξω για μία ή δύο ώρες;
    • Μπορείτε να κλείσετε ένα ήσυχο οικογενειακό δωμάτιο μακριά από πιθανούς επισκέπτες πάρτι ή χώρο δραστηριοτήτων;
    • Συσκευάστε αρκετά μπουκάλια και φόρμουλα. Εάν η αεροπορική σας εταιρεία σάς επιτρέπει να τα έχετε στις χειραποσκευές σας, είστε ασφαλείς ακόμα κι αν οι αποσκευές σας για το check-in πρέπει να κάνουν παράκαμψη και να μην φτάσουν την ίδια ώρα με εσάς.
    • Συσκευάστε μια εύκολα προσβάσιμη αλλαγή ρούχων για όλους.
    • Πάρτε μαζί σας πλαστικές σακούλες για να έχετε κάπου να βάλετε τα ρούχα σας ή τα λερωμένα ρουχαλάκια του μωρού σας μετά από ρέψιμο ή χειρότερα ατυχήματα, ή βρώμικες πάνες ή μαντηλάκια.
    • Εάν ταξιδεύετε ανάμεσα διαφορετικές σε ζώνες ώρας, προετοιμαστείτε για jetlag – και προσαρμόστε ανάλογα τα σχέδια και τις προσδοκίες σας για τις πρώτες δύο ημέρες.

Όποια και αν είναι τα σχέδια των διακοπών σας, το μωρό σας θα νιώσει χαρούμενο και ασφαλές αν είστε κι εσείς. Προετοιμάστε ό,τι μπορείτε και να είστε σίγουροι πως αν κάτι δεν πάει καλά σύμφωνα με το σχέδιο, θα βρείτε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσετε. Εξερευνήστε λοιπόν μαζί τον κόσμο, θέστε διαχειρίσιμους στόχους και προσδοκίες, απολαύστε τον χρόνο σας μαζί ως οικογένεια. Μοιραστείτε τις καλύτερες ταξιδιωτικές συμβουλές σας στο Facebook και το Instagram!#HyggeHappens